Friday 5 June 2015

Atiba doğru mu oldu ?

Takımlar için döngü var da, futbolcular için yok mu ? Futbolcunun döngüsü elbette tek başına birşey ifade etmez. Bulunacağı yapı performansında belirleyicidir (Fernandao için keseyi açmış Fenerbahçe'nin scouting başarısı !).  Lig'de 34 maçtan bahsediyoruz.
"Beşiktaş Kulübü, Kanadalı orta saha oyuncusu Atiba Hutchinson'ın sözleşmesini 2 yıl uzattı. Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, Atiba Hutchinson ile Akaretler'de bulunan kulüp binasında 2 yıllık yeni sözleşme imzalandığı ve imza töreninde yönetim kurulu üyesi Mete Vardar'ın da hazır bulunduğu kaydedildi. Hutchinson'a gelecek 2 yılda her bir sezon için 1 milyon Euro garanti, 10 bin Euro da maç başı ücret ödeneceği duyuruldu. Ayrıca, oyuncunun her bir sezonda 30 resmi müsabakada süre alması halinde, 200 bin Euro ek prime hak kazacağı ifade edildi."
Takım hareketlerini değerlendirmiz gibi, mevki, oyuncu hareketlerini de değerlendiriyoruz. Puanlama algoritması kullanıyoruz ve doğrusal olmayan analizle tahminler çıkartıyoruz.
Atiba için özet tablomuz:
Oyuncu SEZON ort.riskMAÇ
Atiba Hutchinson201410740,0630
201510770,0730
Her iki sezonda 30 lig maçı yapan oyuncu performansı 1.074 seviyesinden 1.077 seviyesine çıkarken, riski hafif artmıştır.
2 sezon ortalaması 1.075 puandır. Beşiktaş orta sahasının 2 sezon puan ortalaması 1.060dır.
Atiba her ne kadar ortalamanın üzerinde ise de bu değer sezon içi hareketler hakkında bilgi vermemektedir. Sezon içi gelişmelerde görülen dalgalanmalar ilerisi için farklı bir davranışa götürebilir. Bu sapmaların incelenmesi gereklidir. Bu da demektirki elinde daha fazla zenginlikte veri olan ekiplerin konuya bu yönden farklı modellerle bakması gereklidir.

Atiba durumuna bakarsak, şunları sormalıyız ?
Oynadığı maçların ne kadarında :
-  ortalaması üzerinde kalmıştır ?
-  ortalaması altında kalmıştır ?
- ortalama altında ardarda kaç kez kalmıştır ?
- ortalama üstünde  ardarda  kaç kez kalmıştır ?
- ortalamadan en büyük 4 sapma ne yöndedir ?
.....

Benzer sorular arttırılabilir. Burada analitik bir çerçeve başlangıcı vermeye çalıştık.  Bu soruların cevaplarıyla kullanacağınız model sizi bir sonraki aşamaya taşıyacaktır. Soncunda geleceği tahmin etmek daha kolay olacaktır.  Böylece fiyat/performans konusunda daha sağlıklı karar verilecektir.
Atiba'nın alınması doğru mu değil mi ? Bunu sonraya bırakalım.

www.cemsengezer.com




No comments:

Post a Comment