Başakşehir iki İstanbul maçını da kaybetti ? Neden ? Sebebini, sonuca bakarak söylemek kolay iş: dolgu malzemesi olarak medya bunu kullanıyor zaten.
Her zamanki gibi tersten bakıyoruz ve diyoruzki: mart-nisan-mayıs 2015 dönemindeki maçlara bakmak gerekir ? Mağlubiyetlere mi ? Hayır ! Galibiyetlere bakmalı ve:
- ne yaptığına değil, ne yapmadığına bakmalıdır.
- maç içi hareketleri "nasıl" yaptığına bakmalıdır.
Bu konuda veriler üzerinden farklı modeller geliştirmek mümkündür. Başakşehir için kurduğumuz modeli koruyoruz. Normalde vatandaşa karışık gelebilecek analizlere geçmiyoruz ama tek cümleyle ifade edelim: her takımın performans eşiği vardır ve Başakşehir bu eşiğini farkedememiştir, edecek de görünmemektedir.
Galatasaray vakasına gelelim:
Osmanlıspor önünde galibiyetin "miktarsal" değeri kadar kalitesi de önemli olacaktır. Bunu farketmeden oynadığı nice maç da vardır. Tersten okuyalım: Real Madrid mağlubiyeti bu şekilde mi bekleniyordu, daha kötüsü bekleniyor muydu ? Mağlubiyetin de kalite anlamında önemi vardır. Alışılmış bakışa uymuyor olsa da doğrulanmış gerçektir.
Doğrudan sonuca gelelim:
GS için model olabilecek takımların savunma güç göstergesi 100.000 üzerindedir (basit ifadeyle belirtiyorum). GS için bu değer 99.940 değerindedir ve fark basit görünse de kapanmayacak gibidir. Oynanacak maçlardaki hareketler belirleyici olacaktır.
Benzer şekilde: hücum gücü 99.859 değerindedir. Düşüktür. Bu düşük rakamla ciddi hücum gücü beklemek ortalamada zor görünmektedir.
Pazartesi maçında en az 2 gol atabilmesi halinde daha kötü kırılıma gitmeyecektir. En azından frenlemiş olacaktır. Savunma tarafında ise 1 gol dahi yemesi ileride sıkıntı getirecektir.