Başarıyı ölçme konusunda farklı bakışlar olması ne kadar iyidir ?
Farklı bakışların iyiliği veya kötülüğü konusunda belirleyici olan hedeflerdir. Farklı bakış hedefe hizmet ediyorsa aynı zamanda "doğru" bakıştır. Beşiktaş dahil takımlarda bunu görmek oldukça zorlayıcı bir hal aldı. Gereksizce kirli bilgi ile tasarlanan takımlarda alınan sürpriz sonuçlar normal olanı görmeyi engelleyecek şaşkınlık yaratıyor. Hedef tekse gerçek de tek olmalıdır. Bakış da tek olmalıdır. Böylece bu hedefe hizmet edecek taraflar aynı dilden konuşabilecektir. Bu hedefe yönelik farklı bakışlar olabilirse de doğrulanması halinde değerlendirmeye alınmalıdır.
Bu bakışlar geçmişte başarılı olmuş mudur ? Bu noktadan bakmak gerekir. Medyada yazan veya konuşanlardan gördüğümüz kadarıyla eski yöntemlerle gelişmelere bakış getirememektedirler. Genel geçer bir kabul ile de "geleceğin belirsizliği" üzerine kalıplaşmış cümleler kurmaktadırlar. Varlık sebepleri veya hayatta kalmaları için gereken malzemeler elbette bunlardır. Buna izin veren tüketiciyi eleştirmek gerekir. Her yıl aynı bakışla işe yaramayan yorumların üretilmesine izin vermektedirler. İşe yaramayan diyoruz çünkü faydalı olma konusunda epey eksiktirler. Hedeflere hizmet eden doyuruculukları yoktur. Bir başka deyişle: futbolun evrenselliğinde yer edinilecek bulgu içermemektedirler. Elbette bilimsel olunması gerekmez ama sürekli tekrar eden kavram bulutları düşünsel körlüğe götürmektedir.
Beşiktaş özelinde duruma bakalım:
Mersin İdmanyurdugalibiyetiyle görünen "parlak" başarı Trabzonspor mağlubiyetiyle şaşkınlık yaratırken aynı takım aklının bozulmuş olması "şaşırtıcı" oldu. Ardından gelen farklı galibiyetle de tekrar başarı edebiyatına geçilmesini sağladı. Oynanan 3 Lig maçı ve gelişmeler birbirinden kopuk değillerdir. İlişkileri üst düzeyde olan 3 maç ve geçmiş ile da bağlantılı olması gerekir.
Kalıplardan, öğretilen "eksik bakış"dan kurtulmak gerekir. Hazırlık maçlarının da önemi vardır, önemsiz olması tamamen modelleme bilgisi olmayanların uydurmasıdır. Hazırlık maçlarının tahminlerinizi yaparken hesaba katmanız gerekir çünkü bu düzeydeki takımların dahi gelişim eğrilerinin bilinmesi gereklidir.
Tahminsel ve reçetesel analizler yapmaktayız. Bunu yaparken de dünyadaki yüzlerce takım verilerini takip etmeye çalışıyoruz. Aynı standardda görmeye çalışıyoruz. Böylece kalitenin de belli bir standardı oluşmaya başlamaktadır. Bunun üzerinden bir referans ölçüsü oluşturuyoruz ve her takımı buna göre kıyaslamaktayız. Böylece kendi mahallemizde olanlara daha tarafsız gözle bakabilmekteyiz. Bir başka deyişle: görüşlerimize itiraz gelse de arkamızda sağlam bir model olmaktadır. Modelsiz olmaktan daha iyidir.
Gelecek yazıda soracağız: Lig'de bu sezon alınan puanlar kalan maçlara ne şekilde hizmet edecektir ?
Cem Şengezer
No comments:
Post a Comment