Wednesday 7 October 2015

Başakşehir nereye ?

Durum analizi
Tarifsel analiz
Tahminsel analiz
Reçetesel analiz.

Klüp yönetimleri genelde ilk 2 aşamayı tamamlamaya çalışarak takım performansını yükseltme çabası içindedirler. Bu çaba için kullandıkları ticari yazılımların yetersizliği üzerine kısaca şunu belirtelim: bu yazılımlar yapabilecekleriyle başarı getirecek olsa idi her satın alanın başarıya ulaşması gerekmez miydi ?

Mesele yazılımla değil tasarım ve modelleme ile ilgilidir. Yazılımınız modellemenizi uygulamaya geçirecek yetenekde olmalıdır. Deneme yanılma ile daha faydalı modellemeye bu şekilde ulaşilabilir.

Bu açıklama sonrası vaka incelemesi yapabiliriz:

Başakşehir için Kayseri maçı galibiyeti önemli idi: tek golü bulduğu o maçta Galatasaray'a hazır olabilirdi. Açıkçası fikrimiz o yönde idi. ANCAK, Astana maçını oynayacak Galatasaray faktörünü göz ardı etmiştik. O maçta gösterdiği performansın "doğrusal olmayan bakış" ile analiz edilmesi gerekiyordu. Başakşehir'in mağlubiyetini buna bağlamaktayız.

Durum analizi:
şubat 2015den bu yana oynanan tüm maçlarını incelediğimizde "farklı galibiyet" motorunun giderek yavaşladığını görmekteyiz.
Bir dönem 12 maçta ortalama 0.58 gol farkıyla kazanırken artık ortak (-0.17)  farkla kaybetmektedir.

Bir dönem 12 maçta ortalama 2.40 toplam gol ile maçları bitirirken son durumda 2.30 seviyesine düşmüştür.

Toplam gol performansı iki dönem için benzer iken puan kayıpları yüksektir.

Reçetesel analiz:

Maçlardaki gol sayısı benzer iken sonucu aleyhine çeviren savunma performansını nasıl düzeltebilir ?

Hedef bu ise (ki olmayabilir) temel reçete bellidir: sağlam savunmayı yapan takımların özellikleri nelerdir ? Bu özelliklerin ne kadarını Başakşehir oyuncuları ve takım yapısı kapsamaktadır ?

Sayısal ifadeyle bitirelim: 500den fazla takım içinde sağlam savunma yapısına gidenlerin ( halen başarılı görünmeseler de, olacaklar) karne notu (bize göre değerlendirme sonucu) 99.50 altındadır.

Başakşehir için bu değer 100.06 seviyesindedir.

O halde takımı bu ortalamaya ne şekilde yaklaştırabiliriz ? Savunma için doğru reçetenin ilk sorusu olacaktır.

Devam edeceğiz..






No comments:

Post a Comment