Tuesday 28 October 2014

Beşiktaş Lider ama risk yönetimi yok !

www.cemsengezer.com
Lig lideri olduğuna göre elbette daha fazla beklenti içinde oluruz ? Acaba veriye dayalı çalışma içindeler midir ? Bir genel bakışları var mıdır ki buradan detaya inebilsinler ? Son maçlarda görülen odur en basit bakış bile geliştirilebilmiş değildir: Erciyes takımı karşısındaki kurguya farklı yönlerden bakılabilir. Biz de bir açıdan bakıyoruz ve bu modelin kendi içinde tutarlılık içerdiğini düşünmekteyiz. Bu bakışın da matematiğe dayalı olduğunu belirtelim yani kişisellik yoktur.
Beşiktaş’ta kalesine yakın oynayan 3 oyuncuyu alalım ve bunu yaparken önceki maçlardaki durumlarını veri olarak görelim: Tolga ZENGİN, Pedro FRANCO, Ersan Adem GÜLÜM. Bu oyuncuların geçmiş maçlarda 300 dk üzeri süre aldıklarını görüyoruz ve ortalama almak için yeterli olduğunu düşünebiliriz. Çokça önemsediğimiz pasla oyun performansına bakalım: %58. Evet ortalama bu iken ne kadar başarılı olmalarını bekleyebiliriz ? Üstelik bu oyuncular toplamda 90 dk süre almışlarken ? Pragmatik teknik adamın ön yargısı yoktur ama Blic için bu durumu düşünmeye başlıyoruz ve ön yargılı olmamasını diliyoruz. Eldeki malzemeyi bu sisteme uydurabilmiş midir ? Yoksa becerememiş midir ?
Hatırlayalım: Rize beraberliğinde Tolga ZENGİN %94 pasla oynamıştı. Rize karşısında bu kadar organize oyunu varken beraberliği zor çıkarmışlarsa Rize için söylenebilecekler ortadadır. Son durumda Sivas karşısında alınan deplasman galibiyeti ve 4 maçtır yenilmeyen takım 7 maçta 9 puan toplamıştır. Diğer oyunculara bakalım: %70 üzeri pas ürettiği maçlarda GÜLÜM ve FRANCO ile çokça beraberlik görülmektedir ve bu pas oranı düzenli olarak görülmemektedir. Yani istikrar yoktur.
Gökhan TÖRE vakası idir şaşırtmıyor: her takımın varlığı olan futbolcular “varlık yönetimi” mantığıyla yönetilememektedir. Her varlığın riski vardır ve bunu modelleyip ölçemezseniz sonuç üzücüdür. Bu riskli durum devam edecektir.