Friday 30 September 2016

Fenerbahçe'yi çözmek için zahmet gerekir

Fenerbahçe'nin balon sonuçlarla ilerlediğini yaz döneminde belirtmiştim. Avrupa maçlarında gerçekleri görmeleri için yenilgiler gerekiyordu ve bunu da yaşadılar.

Elbette durumdan fırsat çıkaran yorumcular hemen oyuncuların katliamına başladılar. Teknik direktörü de eleştirdiler: ama işin kolayına kaçarak sonuçları yorumladılar.

Sebepleri ortaya koymadılar, koyabileceklerini de sanmam çünkü birikim ve formasyonları buna uygun değildir. En azından çok kazananlarda durum budur.

Diğerleri de bu tekneden beslenmeye çalışıyor tabi...

Tu kaka edilen oyuncuların Feyenoord maçındaki başarılarını gördük. Bu sefer de durumu fırsat bilip yeni dolgu malzemeleri yarattılar. Geçmiş hatalarını örtmek için başka oyuncular yargılanmaya başlandı.

Hepsi de ÇÖP olan bu yorumlar durumu analiz eder. Bugün yanlış görünen yarın doğru olabilir. Bugün ile gelecek, geçmiş ile bugün arası bağı kuramazsanız komik duruma düşebilirsiniz.


O halde gerekli olan "nedensellik" çalışmasıdır.

Yazın Fenerbahçe balonundan bahsettik, nedenlerini ortaya koyduk.

Düşüş başladı, şimdi alt klasmanda mücadele ediyor. Nispeten daha dengeli ama buradan da düşüş başlayacaktır, halen sebepleri göremiyorlar. Mesleki körlük elbette....

Monday 26 September 2016

Galatasaray riski artarken..

Galatasaray değil ama büyük yatırımların her zaman akıllı yatırım olamayacağını belirtmek adına temsilen işlediğimiz takımdır.

Eylül ayı maçları da bitmişken, orta vadeli durumuna baktığımızda gerçeklerden anlamlı sonuçlar elde etmediğini görmekteyiz.

Veri okuma ve anlamlandırma problemi hemen her yerde görünüyor ama yatırımların büyüklüğü riski yönetemeyen takım için daha önem problem getirmektedir.

Büyük yatırım, risk sistematiğine sahip olmayı da gerektirir.

Öncelikle şunu belirtelim: 4 ay sonra veya şubat ayı ile birlikte çok ciddi riskler başlamış olacaktır.

Eğer ki ekim ayında alağı sonuçlarda ortalama  0.90 üzeri farkla maçları alırsa risk daha da büyüyecektir. Bir başka deyişle sezon sonuna dek taşınabilecektir.