Thursday 9 October 2014

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray

www.cemsengezer.com
Milli maç arası verilmişken 3 büyükler nereye gidiyor? Bakmakta fayda var.
Bazı oyuncular yükselişte iken, bazıları düşüş yönünde işaretler vermeye başladı. Bu detaya girmeden genel duruma bakabiliriz. Her takımı bir oyuncu gibi düşünelim ve duruma bakalım. Bu sezon oynanan 5 maç sonunda, tablo aşağıdadır:
3_buyuk
Takımlar 5 maçta hemen hemen aynı süreyi almış durumdalar. Buna karşılık, ceza sahasına atılan toplarda performans değişiklik göstermektedir. Galatasaray ve Fenerbahçe, Beşiktaş'a önemli fark atmış durumdalar. Bunun detayına bakınca görebiliyoruz:Cenk TOSUN ve Kerim FREI rakip kaleye yakın olmalarına rağmen aldıkları süreye göre onalarsak ceza alanına top taşımada oldukça verimsiz durumdalar. Bu durumları bir sonuçtur. Sebebi ise geçmişten gelmektedir. Bu oyuncuların düşüş trendine gireceği bir takım analizlerle ortaya çıkarılabilmektedir. Cenk TOSUN'daki verimsizliği hücüm bölgesine attığı toplarda da görebiliyoruz.
Gelecekteki maçlara bakıp gelişmeleri değerlendirmeye devam edeceğiz ve önceki yazılarımıza da atıfta bulunacağız.
Twitter: @for_a_few_quant

Monday 6 October 2014

Erciyesspor- Galatasaray Maç Yorumu - (04.10.2014)

www.cemsengezer.com
Her oyuncunun takım performansı farklı gözle değerlendirilebilir. Bu köşede sadece veriler üzerine dayalı görüşlerimizi sunacağız. Galatasaray Erciyesspor maçına dek neler yaptı ve nereye gidildiğini görelim. Sonrasını bu gözle değerlendirelim. Pasla oyun tarafına bakarak oyunu görmeye çalışalım ve farklı parametreleri de ileride devreye sokacağımızı belirtelim. Galatasaray iyiye mi gidiyor ?
Oyuncuların her gerçek hareketine puan vererek de ilerleyebiliriz. Böylece kim nereye gidiyor görebiliriz ama her takımı standard şekilde kıyaslayabileceğimiz ölçü de geliştirebilmeliyiz.
Adım adım ilerleyelim ve Erciyesspor karşısında doğru takımın kurulup kurulmadığını görelim. Açıktırki, doğru kadroda olmayan oyuncuların ileride şansı olmamalı  mıdır ? Cevap verelim: her oyuncunun riskli performans gösterdiği süre vardır, bu süreye girilmediği sürece oyunda tutulması gereklidir. Buna yönelik açıklamalara ileride geleceğiz.
Şöyle bir hesaba girelim: hücum bölgesine atılan toplarda Galatasaray geçmişe göre daha mı başarılıdır ? Takımda bu sezon ve geçen sezon oynamış oyuncuları göz önüne alalım.
Aldığı süreye göre hücum bölgesine toplar en iyi 5:
geçen sezon: Wesley SNEIJDER, Emre ÇOLAK, Felipe MELO, Selçuk İNAN, BRUMA
bu sezon: Wesley SNEIJDER, BRUMA, Felipe MELO, Yekta KURTULUŞ, Aurelien CHEDJOU
Görüyoruzki: SNEIJDER, BRUMA, MELO  son durumda bu açıdan bakınca performansı iyi görünüyor.
Bu üçlünün geçen yıl kalelerine mesafesi ortalama 64 metre idi, bu yıl ise 63 metrede görünüyor. Bruma bu sezon biraz daha kaleye yakın oynarken, MELO biraz daha geride oynuyor. Felipe MELO geçen sezon ceza sahasına toplarda zayıf olmakla birlikte görünüyordu. Bu sezon Erciyesspor maçıyla ceza sahasına 2 top attığını görüyoruz. Aldığı süreye göre önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Durumları riskli olanlar var mıdır ? Savunmaya yakın oynayanları göz önüne almalıyız: burada Muslera'nın geçen sezona göre dah zayıf görünmesini temkinli oynamasına bağlayabiliriz ama Semih KAYA'da belirgin düşüş görülmektedir ve Erciyesspor maçı sonrasında da bu devam etmiştir. Zaten yenilen golde de hatası olduğu görüyoruz. Genel bir düşüş söz konusudur. Sebebini araştırmak gerekir. CHEDJOU ise savunma bölgesinden biraz uzakta oynadığı bu sezonde ise hücum bölgesine toplarda daha başarılı görülmektedir.  Bunu biraz önde olmasına bağlayabiliriz. Yer alması doğru olabilir mi ?
Bu arada, Erciyesspor maçında da Muslera ve Kaya'nın halen ceza alanına top atamamış olması da risktir. Geçen sezonun gerisindedirler.
Twitter adresi