Sunday 26 July 2015

Galatasaray hazır mı ?

Galatasaray hazır mı ? Kupa, Lig, Avrupa maçları takımın yeterli olmasını gerektirecek kadar sert geçecektir.  Hazırlık maçları bu sertliğe karşı yeterli olmayı sağlamış mıdır ? Takıma katkısı ne olmuştur ? Kısa vadede hangi sorunların cevaplanmasını sağlamıştır. Orta ve uzun vadede cevap verebileceği sorular hangileridir ? Hazırlık maçlarıyla puan maçlarının ilgisi olmadığını mı düşünmeliyiz ?
Eğerki bu maçların Lig ve Avrupa için faydası yoksa neden oynanmaktadır ? Ciddi maliyetlerin sonucunda nelerin kazanılması hedefleniyor ? Neresinde kalınmıştır ?
Yeni oyuncular deneniyorsa bunların neyi başarması hedefleniyor ? Çalışma azmi, başarısı yüksek görünen oyuncu normal sezonda ne yapabilir ? Yorgunluk işaretleri görülebilir mi ?
Galatasaray geçen yaz 5 hazırlık maçı yaptı. Bu maçlarda 3 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet aldı. Sonrasını hatırlayalım: Lig'de eylül, ekim ve kasımda 1er maç mağlubiyet almıştı.
Bu sene ise galibiyet serisiyle devam eden hazırlık maçlarını görüyoruz. Peki Lig'e nasıl yansıyacaktır ? Ağustos ayında Bursaspor ile yapılacak kupa maçı belirleyici midir ?

Analiz edildiğinde görülmüştürki hazırlık maçlarında alınan sonuçlara göre Lig'de şampiyon olma oranı bellidir. Uzun dönem analizinde önemli lig takımları için bu analizler yapılabilir.

Aşağıdaki tabloda Galatasaray'ın ocak 2015 hazırlık maçlarıyla birlikte temmuz 2014 bu yanaki maçların durumu görülüyor:

TG//
SNÇTGfarkriskmaç #
 3,101,11,7310
GLB3,571,92,217
BER1,000,00,712
MGL4,00-2,0 1

Toplam 10 maç ve 7 galibiyet. Galip geldiği maçlarda toplamda 3.57 gol atılırken, ortalama 1.9 farkla maçları kazanmıştır.
Mağlubiyet ise ağır olmuştur. Tek maç ölçü olmasa da dikkate almaktayız.  Toplamda, genele bakınca 3.10 toplam golle geçen 10 maçta 1.1 maç başı fark yaptığını görüyoruz.
Kalan hazırlık maçlarını düşünürsek bu farkın korunabilmesi mümkün müdür ? Yani tek golle de olsa rakibi geçebilecek midir ? Lige katkısı ne olacaktır ? Göreceğiz ama iyimser değiliz.

Haftanın her günü takım için aynı performansı verebilir mi ? Hafta günlerine bakarsak: pazar maçlarında daha rahat olduğunu, çarşamba günü ise en sıkıntılı olduğunu görüyoruz. Elbette, sadece hazırlık maçlarına bakarak değerlendirme yapmaktayız.
Takımın başarı döngüsü olduğunu da görüyoruz: geçen yılın yaz maçlarını dengeleyecek bu yılki maçları görüyoruz. Bu denge tekrar değişebilir görünüyor.

Lig başladığında durumu tekrar değerlendireceğiz. Yine de, bugünün hazırlık maçlarını önemli ölçü olarak alabiliriz. Oyuınculara yatırım yapılıyor ve hazır olmaları beklenir. Rakip de hazırlık maçı yapmaktadır..