Wednesday 13 May 2015

Fenerbahçe Erciyes karşısında zorlanır mı ?

Fenerbahçe Erciyes karşısında zorlanır mı? Maç İstanbul'da ama oyunun tarafları vardır. Tek yönlü düşünülemez.
Her takımın yükseliş ve düşüş trendleri vardır.  Fenerbahçe hakkında daha önce de yazmıştık: riskinin yüksek olduğunu belirtmiştik.
Analitik olarak son duruma bakalım:
Oynadıkları son 15 lig maçında; Galatasaray 35, Fenerbahçe 33, Beşiktaş 30 puan topladı. Arkadan gelen Trabzon ise 28 puan topladı.  Şimdi sormak gerekir: düşüş trendine girmiş takımlar var mıdır ? Yükseliş trendini koruyabilecek olanlar hangileridir.
Yine son 15 maça baktığımızda: takımların yediği gollere bakalım. Galatasaray 16 gol, Fenerbahçe 13, Beşiktaş 14 gol yedi.
Şampiyonluk yolunda bu 3 takım gittiğine göre odağımız sadece bunlardır.
Fenerbahçe son 6 haftada ciddi iyi performans gösterdi. Bir döngüden bahsedersek bunun karşı tarafı da olacaktır. Yani dengeleyici olarak düşüş eğilimi bekleyebiliriz. Kayseri Erciyes takımı da dipden dönüş hamlesi içindeyken bu mümkündür.
Bakış açımızı şu şekilde özetleyelim: Lig boyunca takımların performansını puanladık. Bunun üzerinden tüm maçların ortalamasını ifade eden bir çizgi oluştu. Takımlar genel olarak bu çizgi  çevresinde hareket ederler.
Fenerbahçe için bu çizgi 1086 seviyesindedir. Son maçlarda bu çizgi üzeri hareketi sıkça görüldüğü için bunun denge noktasına gitmesi gerekir. Bir başka deyişle çizgi altı hareketler görülmeye başlayabilir. Kalan 4 maç bu yüzden anlamlıdır.
Erciyes ise haftalarca çizgisi altında kaldı. Artık denge gereği üstünde hareketlere geçebilir ve kümede kalma şansını arttırabilir. Bir başka deyişle dip takımlar arasında son haftaların en çok puan toplayan 3 takımı arasında olacaktır.
Cem Şengezer
Twitter: @for_a_few_quant